Goji berry fidanı dikimi

Goji berry fidanı dikimi.

        Goji berry meyvesi güneşi ve suyu seven bir meyvedir.Bu yüzden dikim yeri seçilirken bu husus özellikle göz önünde bulundurulmalıdır.

        Goji berry  fidanın  çukuru fidanın büyüklüğüne göre açılmalıdır. Toprağın üst bölümü alt bölümünden ayrılmalı, farklı yerlere konulmalıdır. Zira fidan çukura indirildikten sonra  üst bölümden çıkan toprak fidanın dibine , alt  bölümden çıkan  da üste getirilmelidir.

        Elimizde yanmış ahır gübresi varsa fidanın dibine atacağımız toprağa bir kürek karıştırmamız yerinde olacaktırFidanımız poşetli ise poşetini maket bıçağı ile kesip ayırmalıyız. Bu esnada toprağın dağılmaması için büyük bir özen göstermeliyiz. Yapraklı fidan dikimlerinde bu husus çok daha fazla önem kazanmaktadır. Toprağın dağılması ve köklerin açığa çıkması fidanın kuruma riskini arttırır.

          Fidanımız saksıda ise toprağı elimiz ile tutarak saksıyı ters çevirmeliyiz. Saksı fidandan ayrılacaktır. Fidanın kalıcı yerine nakli sırasında sarsıntıdan kaçınılması ve etrafının doldurulması  sırasında nazik olunmalı ve yakın çevresinde taş olmamasını temin etmeliyiz.

         Dikim işlemi bittikten sonra mutlaka can suyu verilmeli ve yanı basına bir destek çubuğu dikerek ona bağlamalıyız.Bu çubuk ona iki yıl boyunca arkadaşlık edecektir.Destek çubuğunun fidana zarar vermemesi  için üzerine bir sünger bağlanmalıdır.

 

 

FİDAN DİKİMİ

Fidan Nasıl Dikilir?

 

 

Meyve bahçesi tesis edilecek yer derince sürülür. Toprak yüzeyi düzgün hale getirilir. Fidan yerleri işaretlenir. Fidan dikim noktalarını kolayca bulmak ve fidanları sıraya getirmek için işaretlemede dikim tahtası kullanılır. Dikim tahtası 1.5 m. uzunluğunda 15-20 cm. genişliğinde iki başında ve fidanın geleceği yerde kertik bulunan bir tahtadır. Bu kertiklere kazık çakılarak fidanın dikileceği yer kolayca bulunur.

 

Fidan Çukurunun Açılması

 

 

Çukur açılırken fidanın geleceği yerdeki (orta kazık) sökülerek çukur açımına başlanır. Her iki uçtaki kazıklar yerinde kalır. Fidan çukurları 40-50 cm. derinlik ve 80-100 cm genişlikte açılır. Toprak derin sürülmüş ise, burgu ile de çukur açılabilir. Çukurun yarısından çıkan canlı üst toprak (A) bir tarafa, alttan çıkan ham toprak (B) diğer tarafa atılır.

Dikim Tahtasının Yerleştirilmesi

 

Dikim tahtası, çukur kenarına çakılı kazıklara yerleştirilir. Herek, orta kertiğin güney yanına 15 cm. mesafede olacak şekilde sert toprağa çakılır.

Kümbet Yapılması

 

Üstten çıkan canlı toprağa 250-300 gr. Organik gübre dökülerek kürekle iyice karıştırılır. Fidan kökleri çevresine bu toprak getirilir. Gübreli toprağın bir kısmı ile çukurun ortasına fidan kökünün oturacağı KÜMBET yapılır.

Fidan Dikimi

 

Fidan boğazı dikim tahtasının ortadaki kertiğine gelecek şekilde kümbet üzerine oturtulur. Fidan yerleştirilince dikim tahtası kaldırılır. İçerisine organik gübre karıştırılmış toprak fidan kökleri çevresine iyice atılır. Toprağın köklerin arasına girmesine dikkat edilir. Alttan çıkan ham toprak çukurun üstüne gelir. Fidan elle tutularak hafifçe ayakla bastırılır. Üstten çıkan ham toprakla fidan etrafına hafifçe çanak yapılır. Eğilmişse düzeltilir. Fidanlar prensip olarak söküldüğü derinliğe dikilir. Aşı noktası mutlaka toprak dışında kalmalıdır.

Hereğe Bağlama

 

Fidan (8) şeklinde hereğe bağlanır.

Can Suyu

 

Dikimden sonra fidan dibine bir kova can suyu dökülür.




Çukur açılması



Fidanın yerleştirilmesi



Can suyu verilmesi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret292741
Saat
Takvim
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Goji berry dergisi